Четвер, 25.04.2024, 11:52
Вітаю Вас Гість | RSS

Новопетрівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2015 » Березень » 31 » відповідальність батьків
18:14
відповідальність батьків

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ БАТЬКІВ ЗА ВИХОВАННЯ ДИТИНИ


Сім'я є середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального рза створення належних умов для цього.розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність

Здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.

Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства.

Ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Стаття 155 Сімейного кодексу України

Батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.

Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Батьки зобов'язані поважати дитину.

Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї.

Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини.

Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Дитина має право противитися неналежному виконанню батьками своїх обов'язків щодо неї.

Дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

Дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів безпосередньо до суду, якщо вона досягла чотирнадцяти років.

Стаття 150,152 Сімейного кодексу України

Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей - тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 184 Кодексу України про Адміністративні правопорушення

Злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки, - карається обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Стаття 166 Кримінального Кодексу України

Експлуатація дітей, які не досягли віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування, шляхом використання їх праці з метою отримання прибутку - карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені щодо кількох дітей або якщо вони спричинили істотну шкоду для здоров'я, фізичного розвитку або освітнього рівня дитини, або поєднані з використанням дитячої праці в шкідливому виробництві, - караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стаття 150 Кримінального Кодексу України

Шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла чотирнадцяти років), відшкодовується її батьками (усиновлювачами) або опікуном чи іншою фізичною особою, яка на правових підставах здійснює виховання малолітньої особи, — якщо вони не доведуть, що шкода не є наслідком несумлінного здійснення або ухилення ними від здійснення виховання та нагляду за малолітньою особою.

Стаття 1178 Цивільного кодексу України

Неповнолітня особа (у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років) відповідає за завдану нею шкоду самостійно на загальних підставах.

У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальником, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини. Якщо неповнолітня особа перебувала у закладі, який за законом здійснює щодо неї функції піклувальника, цей заклад зобов'язаний відшкодувати шкоду в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі, якщо він не доведе, що шкоди було завдано не з його вини.

Стаття 1179 Цивільного кодексу України

ПРАВА БАТЬКІВ

На ознайомлення із Статутом школиі іншими документами, що регламентують організацію освітнього процесу.

На участь в управлінні гімназією, в якій навчаються їх діти (батьківські комітети класів, загальношкільний батьківський комітет, Рада школи, піклувальна рада).

На ознайомлення з ходом і змістом освітнього процесу, а також з оцінками успішності своїх дітей.

На перевід дитини, що займалась за індивідуальним планом, для продовження освіти в школі.

При виникненні спірних питань обговорювати їх з вчителем або адміністрацією школи.

Забезпечувати релігійне і етичне виховання дітей відповідно до своїх власних переконань. Нікому окремо і жодній групі осіб, узятій в цілому, не слід нав'язувати релігійне виховання, не сумісне з їх переконаннями.

Надавати матеріальну допомогу школі у формі, передбаченій Статутом; знайомитися з матеріалами про використання коштів.

Батьки, які проживають окремо від дитини, мають право на відвідини батьківських зборів, а також на отримання інформації про свою дитину, якщо це не суперечить закону і не завдає шкоди дитині.

З відома адміністрації познайомитися з вчителями, з розкладом уроків до початку навчального року.

Вимагати дотримання прав дитини.

На повну інформацію про учбовий процес.

На додаткову зустріч з вчителем, якщо батько вважає, що на те є підстави.

Висловлювати обгрунтовану критику на адресу школи на батьківських зборах, а також при зустрічі з директором школи.

У разі конфлікту між батьком і вчителем, між вчителем та учнем, а також у разі конфлікту між самими учнями, на перевід дитини в інший клас за згодою адміністрації.

Обов'язки батьків

Забезпечувати і захищати права і інтереси своїх дітей, не заподіюючи шкоди їх фізичному і психічному здоров'ю, етичному розвитку, виховувати дітей, виключаючи зневажливе, грубе, жорстоке, таке, що принижує людську гідність відношення, образу, експлуатацію.

Забезпечити дітям до 15 років здобуття основної загальної освіти в загальноосвітній школі або іншій прирівняній до неї по статусу освітній установі.

Виконувати Статут школи.

Не допускати невиправданого втручання в роботу вчителів з питань, які по своєму характеру входять до їх компетентності.

Забезпечувати в міру своїх здібностей і фінансових можливостей умови життя, необхідні для нормального розвитку дитини.

Забезпечити дитину всім необхідним для відвідування школи (канцелярське приладдя, спортивна форма, додаткові навчальні посібники).

Регулярно відвідувати батьківські збори, відвідувати школу по виклику класного керівника або адміністрації.

Відпускати дитину на позакласні шкільні заходи, якщо дитина здорова і сама того бажає.

По можливості виділяти матеріальні кошти на відвідування театрів і музеїв, якщо цього вимагає програма класу або школи.

Дотримуватися внутрішнього розпорядку школи (не відволікати вчителя питаннями під час уроку).

Контролювати відвідування уроків, виконання домашніх завдань і результати навчального процесу.

Батьки зобов'язані стежити за зовнішнім виглядом дитини.


Витяг з нормативно-правових актів України щодо відповідальності батьків за невиконання обов’язків по вихованню дитини


Закон України «Про охорону дитинства»

Стаття 12. Права, обов’язки та відповідальність батьків за виховання та розвиток дитини

/Files/images/psihologya/Рисунок188.jpgВиховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини.

На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Держава надає батькам або особам, які їх замінюють, допомогу у виконанні ними своїх обов’язків щодо виховання дітей, захищає права сім’ї, сприяє розвитку мережі дитячих закладів.

Позбавлення батьківських прав або відібрання дитини у батьків без позбавлення їх цих прав не звільняє батьків від обов’язку утримувати дітей.

Порядок і розміри відшкодування витрат на перебування дитини в будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, школі-інтернаті, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім’ї, іншому закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлюються законодавством України.

Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров’я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов’язків відповідно до закону.

У разі відмови від надання дитині необхідної медичної допомоги, якщо це загрожує її здоров’ю, батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність згідно з законом. Медичні працівники у разі критичного стану здоров’я дитини, який потребує термінового медичного втручання, зобов’язані попередити батьків або осіб, які їх замінюють, про відповідальність за залишення дитини в небезпеці.

Цивільний кодекс України

Стаття 1178. Відшкодування шкоди, завданої малолітньою особою.

1.Шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла чотирнадцяти років), відшкодовується її батьками (усиновлювачами) або опікуном чи іншою фізичною особою, яка на правових підставах здійснює виховання малолітньої особи, - якщо вони не доведуть, що шкода не є наслідком несумлінного здійснення або ухилення ними від здійснення виховання та нагляду за малолітньою особою.

Стаття 1178. Відшкодування шкоди, завданої неповнолітньою особою.

1.Неповнолітня особа (у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років) відповідає за завдану шкоду самостійно на загальних підставах.

2. У разі відсутності у малолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої неї шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальниками, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини …

Кодекс України про адміністративні правопорушення

Стаття 184. Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей

Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей — тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України (2001-05, 2002-05), якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кримінальний кодекс України

Стаття 166. Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування

Злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Сімейний кодекс України

Стаття 164. Підстави позбавлення батьківських прав

1. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

2. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття.

3. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

4. Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки злочину, він порушує кримінальну справу.

5. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає державному органу реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Закон України «Про освіту»

Стаття 59. Відповідальність батьків за розвиток дитини

1. Виховання в сім’ї є першоосновою розвитку дитини як особистості.

2. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини.

3. Батьки та особи, які їх замінюють, зобов’язані:

постійно дбати про фізичне здоров’я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей;

поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, почуття доброти, милосердя, шанобливе ставлення до державної і рідної мови, сім’ї, старших за віком, до народних традицій та звичаїв;

виховувати повагу до національних, історичних, культурних цінностей українського та інших народів, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання та навколишнього природного середовища, любов до своєї країни;

сприяти здобуттю дітьми освіти у навчальних закладах або забезпечувати повноцінну домашню освіту відповідно до вимог щодо її змісту, рівня та обсягу;

виховувати повагу до законів, прав, основних свобод людини.

4. Держава надає батькам і особам, які їх замінюють, допомогу у виконанні ними своїх обов’язків, захищає права сім’ї.

Закон України «Про загальну середню освіту»

Стаття 47. Відповідальність за порушення законодавства про загальну середню освіту

1. Посадові особи і громадяни, винні у порушенні законодавства про загальну середню освіту, несуть відповідальність у порядку, встановленому законами України.

2. Шкода, заподіяна учнями (вихованцями) загальноосвітньому навчальному закладу, відшкодовується відповідно до законодавства України.

3. Злісне ухилення батьків від виконання обов’язків щодо здобуття їх неповнолітніми дітьми повної загальної середньої освіти може бути підставою для позбавлення їх батьківських прав.

Положення про загальноосвітній навчальний заклад

56. У разі невиконання батьками та особами, які їх замінюють, обов’язків, передбачених законодавством, загальноосвітній навчальний заклад може порушувати клопотання про відповідальність таких осіб, у тому числі позбавлення їх батьківських прав.

 

Переглядів: 3054 | Додав: bogdanova4804 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 9
9 EllenMip  
0
Привет!
Я пpивeтcтвую женщин, y кoтopых xватaет мyжeства наслaдиться любoвью мнoгиx женщин и выбpать тy, кoторaя бyдeт еe лyчшим дpyгом во время уxабиcтой и сумaсшедшeй дoроги, нaзываeмой жизнью.
Я xoтелa быть этим дpугoм, a нe прocтo стабильнoй, надeжнoй, cкyчнoй домохoзяйкой oбычнoй сyпpужеской пaры.
Мне 23 лет, Эллен, из Дaнии.
Μoй пpофиль здесь: http://l1nq.com/CNQVG

8 Sofialem  
0
Пpивeт!
Я приветствую женщин, у которых xвaтaeт мyжeствa насладитьcя любoвью многих жeнщин и выбрать тy, котopaя будeт ее лучшим дрyгoм во вpемя yхaбиcтoй и сyмacшeдшeй дopoги, нaзывaемой жизнью.
Я хотeлa быть этим дpyгом, а нe пpocто cтaбильнoй, нaдежнoй, cкучнoй дoмоxозяйкой обычнoй cупpyжecкой паpы.
Mне 24 лет, София, из Дании.
Μoй профиль здecь: http://geoforcjeltumomed.tk/zpg-86183/

7 AnikaHof  
0
Πривeтǃ
Я замeтила, что многиe пapни пpедпoчитают обычныx девушeк.
Я aплoдиpую мужчинам, у кoторыx хвaтилo cмелocти насладиться любовью многих женщин и выбрaть ту, кoторaя, как он узнал, будeт его лучшим другом во вpемя yхабиcтой и cумаcшeдшeй дороги, нaзываемoй жизнью.
Я xотела бы быть той пoдpyгoй, а нe прoсто стaбильной, надeжной и скучнoй домохозяйкoй.
Μнe 26 лет, Aникa, из Чехии, тaкже знаю aнглийcкий язык.
В любoм слyчае, вы можетe найти мой профиль здeсь: http://eshasisrefi.tk/idl-50512/

6 LinaLeby  
0
Πривeт!
Я заметила, что мнoгиe пaрни пpeдпoчитают обычных девyшек.
Я aплодиpую мужчинaм, y котopых хватило смeлocти насладитьcя любoвью мнoгиx женщин и выбрaть тy, котoрая, как oн узнал, бyдeт егo лyчшим дpyгoм во вpeмя yхабистой и сумacшeдшей дoрoги, нaзывaемой жизнью.
Я хoтeла бы быть тoй пoдрyгой, а нe прocто стaбильнoй, нaдeжнoй и скучной домохoзяйкoй.
Μне 24 лeт, Лина, из Чеxии, также знaю aнглийcкий язык.
Β любoм cлучаe, вы можетe нaйти мoй пpoфиль здеcь: http://rantprivlo.tk/idi-76419/

5 ElenaMom  
0
Πpивeт!
Πpошу пpощения за cлишкoм кoнкpетноe cooбщeние.
Μы c мoeй дeвушкой любим друг друга. И вcе y наc здopoво.
Hо... нам нужен мyжчинa.
Ηaм 27 лет, из Румынии, мы такжe знаем aнглийcкий язык.
C нaми никoгда не бывaeт cкyчнo! И не толькo в рaзгoворe...
Mеня зoвут Εлeна, мой пpофиль здеcь: http://movingprinaslio.tk/item-67263/

4 Elenaoa  
0
Привeт!
Bозмoжнo, мое соoбщениe слишком cпецифично.
Но моя cтapшая сeстра нaшлa здеcь замeчатeльнoго мужчину, и у них прeкрасныe отношeния, а кaк насчeт меня?
Мнe 23 лeт, Εлeнa, из Чeхии, английский язык тoже знaю.
И... лучше скaзaть срaзy. Я бисексyальна. Я нe pевнyю к дpyгой женщинe... oсoбeнно ecли мы занимаeмcя любoвью вмeстe.
Ах да, я oчeнь вкyснo готовлю! И я люблю нe тoлькo готoвить ;))
Я наcтоящая дeвyшкa и ищу ceрьeзныe и горячие oтношeния...
Β любом слyчaе, вы мoжeте найти мой пpофиль здеcь: http://peusterpunis.gq/usr-75272/

3 Linavuch  
0
Πривeт всeм, ребятa! Я знaю, мoe соoбщениe мoжeт быть слишкoм конкрeтным,
Ηо моя сестpa нaшлa xopoшeгo мужчину, и они пожeнились, a кaк нaсчeт мeня?ǃ :)
Μне 22 лет, Линa, из Ρумынии, также знаю aнглийcкий и немецкий языки
И... y мeня специфичеcкoе заболeвaниe, именуемое нимфoманией. Κтo знaeт, что это тaкое, меня поймyт (лучшe cказaть сpазy)
Αx да, я очень вкyснo готовлюǃ а я люблю нe толькo готoвить ;))
Я нaстoящая дeвушка, не проcтитуткa, ищy cеpьезных и горячиx отнoшeний...
B любом cлyчaе, вы можeтe нaйти мoй пpофиль здecь: http://plandisnafinede.tk/user-73804/

2 MargaritaLimi  
0
Hеllo аll, guуs! I know, mу mеssаgе mаy be too spесific,
But mу siѕter found nісe mаn hеre аnd they mаrried, sо how abоut mе?ǃ :)
Ι аm 26 уearѕ оld, Маrgarіta, frоm Romanіа, I knоw Englіsh аnd Gеrman lаnguagеs alѕо
And... Ι have ѕрeсіfіc diѕeaѕe, namеd nуmрhomаnia. Ԝhо knоw what іs thiѕ, can underѕtаnd me (bеttеr to ѕаy it іmmеdiаtelу)
Αh уes, I сoоk vеrу tasty! and I lovе nоt оnlу coоk ;))
Im rеal girl, nоt proѕtitutе, аnd lооkіng fоr sеrіous and hоt relаtіonship...
Αnуwаy, you cаn find mу рrоfile hеrе: http://agtramanwes.tk/user/98771/

1 Catherinamt  
0
Bcем ! Я знаю, мое cообщeниe мoжет быть слишкoм кoнкрeтным,
нo моя cеcтрa нaшлa здесь xоpошeго мyжчинy, и oни поженились, тaк кaк нacчeт мeня?! :)
Μне 26 лeт, Κaтеpинa, из Ρумынии, тaкже знаю английcкий и руcский языки
и... У меня cпецифичеcкая бoлезнь, нaзываемaя нимфоманией. Kто знaeт, что этo тaкoе, мoжет понять меня (лyчшe cказать это cpазу)
Αх да, я гoтовлю oчeнь вкуcнo! и я люблю нe только готoвить ;))
Я наcтоящая девушкa, a нe прocтитуткa, и ищу cеpьезныx и горячих oтнoшений...
В любoм слyчаe, вы можeтe нaйти мой профиль здеcь: http://pawsocecacoudip.ga/user/117451

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031